Wednesday, January 25, 2006

Det bisarra filmstödet



Jag rekommenderar att du letar upp och ser filmen "Nå't i kikaren" (originaltitel på bio var: "Mongolpiparen") av Manusförfattare Hans Iveberg och regissör Alexander Moberg. Förbered dej på framförallt en upplevelse i verklig skräck och förvirring. Den filmen inhämtade 4 miljoner kronor i förhandsstöd från den svenska långfilmskonsulten. Intressant. När det totala stödet för all långfilmproduktion i Sverige uppgår till 95 miljoner kronor kan man undra vilka kriterier som gäller för att beviljas detta stöd.

Hur kunde "Tre Solar" över huvud taget låta som en rimlig idé? Eller var det ett experiment i galenskap? Dessutom har reglerna konstruerats så att de mest publikt framgångsrika också erhåller "efterhandsstöd". Hur skulle detta unika regelsystem kunna överföras till andra kulturella områden utan att förespråkarna skamset tvingas erkänna sin missriktade girighet? Missriktad - i och med områdets inbyggt osäkra förtjänstfaktor. Det är inte många Svenska storsäljande någonting över huvud taget som jag vill ge ytterligare stöd efter att de redan kammat hem miljontals kronor, precis som jag inte vill vare sej före, efter eller mellanhandsstödja en svensk Tom Clancy eller Dan Brown, skräpläsningens yttersta barriär innan den mentala händelsehorisonten. Det borde helt enkelt finnas ett förströelsehantverksinstitut. Människor som sysslar med förströelsehantverk kan däri söka stöd för sitt hantverk. Man kan få pengar för att skapa ett nytt Yatzy eller en ny TV-serie i tusen delar om tre snygga gymnasieungdomar från Malmö som egentligen är uråldriga vampyrer, fast goda, och enbart dricker Lingonjos och har fiender som är vildsvin som kutar omkring i skogarna (Lykantroper, naturligtvis) och håller vakt. Eller varför inte en rafflande actionrulle om Karl XII med nån av grabbarna Skarsgård som Kalle?

Naturligtvis måste efterhandsstödet tas bort omedelbart (det ligger på sammanlagt 63 miljoner kronor och utgår automatiskt till de filmer med mest biljettintäkter) och likt Danmark omfördelas bland de filmskapare med utmanande och originella idéer. Över huvud taget verkar det Danska filmtänkandet eftersträvansvärt.

Jag ser fram emot Jens Assurs utveckling. SVT trippelvisar även ett reportage om honom i början av februari. SVT2 K special 3e feb 20:00 (alt. SVT1 5/2 samt SVT2 9/2)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home