Thursday, April 06, 2006

Oroväckande ytlighet hos Lena Hallengren

En annan intressant artikel i Humanisten nr 1 - 2006 behandlar regeringens attityd till trossamfund och ideologiska föreningar.

I en kort intervju med Humanisternas ordförande Christer Sturmark uppvisar Lena Hallengren en total vilsenhet inför begrepp som religiositet, ideologi, trossamfund och filosofi.

Ett typiskt exempel är frågan om vilka trossamfund som har rätt till statligt stöd. Christer Sturmark påtalar det märkliga i att enbart samfund som av regeringen anses vara religiösa får statligt stöd. Ickereligiösa får det inte. Lena Hallengren har en cut/paste förmåga att uttala sig i mall-språk: "Samhället ser en nytta med det arbete trossamfunden bedriver, i form av gudstjänst, själavård och omsorg" Den meningen återkommer ett flertal gånger (7-8 ggr) i svagt modifierad form under intervjun.

En intressant detalj är att Buddisternas förbund upprätthåller stöd i egenskapen av religion, trots att Buddismen snarare är en livsfilosofi; Dom tror inte på någon gud och utför inga gudstjänster. Däremot har Buddismen en mycket rationell och logisk tankelära som faktiskt på många sätt påminner om västerlandets upplysningsideal i sin förlängning.

Lena Hallengren vill inte höra på sådana funderingar och kontrar med att Buddismen visst är en religion även om den inte är som våran Lutheranska religion.

Christer Sturmark försöker få ett mer tydligt svar på regeringens grundtanke i frågan och påpekar att en Socialdemokrat på partikongress 2005 försökte få Religiösa och ickereligiösa livsåskådningar likställda. Det avslogs med motiveringen: "Sekulära livssynsorganisationer tar avstånd från trossamfundens grund. Därför kan ekonomiskt stöd eller juridiska rättigheter till sekulära livssynsorganisationer aldrig jämställas med stöden till trossamfunden." Alltså måste det vara så att kravet på att få stöd är att man tror på övernaturliga väsen.

Lena Hallengren upprepar som svar sitt mantra om vikten av själavård, omsorg och samhällsnytta. Och avslutar med att Buddisterna självklart ska få stöd eftersom det är en av de stora världsreligionerna (!!!).

Är det inte märkligt att vi i en sekulär stat som Sverige har politiska ledare som över huvud taget inte har någon förståelse eller insikt i en komplett ateistisk livsåskådning? Som faktiskt Buddismen är. Lena Hallengren visar varken intresse eller förmåga att sätta sig in i frågan och lämnar dörren vidöppen för Tomtereligioner och Frikyrkliga Krigshetsare i värsta fall. Faktum är attLena Hallgren tycker att "det finns skitroliga trossamfund som tror på tomtar, till exempel...". Jag skulle inte vilja ha Lena Hallngren i regeringen om vi fick en Jerry Falwell i Sverige.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home