Saturday, February 04, 2006

Dumma Människor skapar Dumma Situationer

Jyllands-Posten satte inte igång någonting som inte redan var igång. Danmark är inget paradis för främlingar. Precis som alla liknande kriser eller konflikter kan man försöka att melodramatiskt peka på en utlösande detalj som satt igång ett dramatiskt händelseförlopp, i själva verket väntade militanta muslimer på att något skulle hända för att få utlopp för sin frustration och vrede. Naturligtvis är det totalt ologiskt, ineffektivt och förvärrar bara situationen att ambassader sticks i brand, dödshot utfärdas och företag bojkottas. Det börjar likna ett skämt. Jag undrar faktiskt varför komiker inte börjat använda självmordsbombare mer. Å andra sidan är Svensk humor ganska oförarglig, i England har redan pedofilbarriären brutits med en fantastiskt effektiv och hysteriskt rolig "pedofilreportage-drift". Nå, tillbaka till ämnet; Terrorister förbättrar inte sin egen situation ett uns, däremot drar de ned resten av omgivningen till deras egen hemska nivå av lidande och missförstånd. Vi har inte råd att tro att vi inte är likadana själva, samma sak som händer/hände i Darfur, Kongo, Rwanda, Balkan och andra platser, kan också hända här. Bara vi tillåter vår idévärld gå tillräckligt långt. I Danmark odlas uppdelningen av människor precis som i den politiska dialogen som strömmar från vita huset i Washington. Samma sak får vi höra från Mahmoud Ahmadinejad och från de hårdnackade Israeliska bosättarna.

Varför påstår jag allt detta? Jo, anledningen till att alla dessa katastrofer äger rum är helt enkelt att det ligger i människans natur. Se även denna länk. Vi täcks ett tunt lager av civiliserad fernissa som lätt skavs av under enkla påfrestningar. När vårt liv förlorar sin riktning eller när den bild vi fostrats med störs alltför mycket, då behövs inte mycket av politisk demagogi eller religiös programmering för att människan tillåts ryckas med i hat och främlingstänkande. Alla de fruktansvärda situationer som sker i vår värld, det är människans handlingar, vi är sådana. Vi har möjligheten att förhindra det men den fruktansvärda destruktiviteten finns alltid där. I synnerhet om vi anser att den inte finns. Den stund vi pekar på någon annan och avsäger oss vårt eget ansvar för situationen, då är faran stor. Den som inte agerar avsäger sig också möjligheten att förbättra situationen. Denna lojhet inför annalkande aggression ligger också i människans natur. Det är två olika överlevnadsmekanismer. I Irak såg man inte någon tydlig motståndsrörelse eftersom satsapparaten så effektivt utrotade denna, precis som Ryssland fortfarande inte ordentligt gjort upp med sin mest tragiska historia av Kommunistiskt slakthus. Putin ser till att än idag hålla sitt folk under skräck för repressalier, precis som under Tsartiden.

Många människor saknar förmågan att se bortom sin egen religion eller ideologi. Evangelister ur det amerikanska bibelbältet tvekar inte i sin fundamentalism med att glädjas åt det kommande Armageddon och människor utan tillhörighet i någon grupp alls skapar sin egen religion, "konspirationismen". Eftersom världen är full av verkliga konspirationer och kriminella gangstrar inom alla organisationer, och som jag påpekade människan har kapacitet till enorm destruktivitet, är det ungefär som att be en alkoholist att bara dricka mindre eller en överviktig att ta mindre portioner. En tragisk man som representerar alla dessa ensamma, bittra och känslomässigt pinade människor är Henry Makow. En arg, ensam man som har väldigt svårt att få ihop det med en kvinna. Utav detta har han skapat närmast en religion. Det är enligt honom själv inte hans fel att han är ensam och sexuellt frustrerad utan beskyller den kommunistiska judiskt bankir-lesbiska feminismen som förstört det naturliga och enda rätta sättet att vara, nämligen man och kvinna med rätt rollfördelning i hemmet och samvaron. Det intressanta är att han anklagar framför allt Judiska bankirer för all världens elände, när det största stödet för Israel-Palestina-konflikten står att finna hos de Evangelistiskt Kristna i världen, en rörelse som Mr Makow i princip tillhör själv, även om han själv påstår att han inte tillhör nånting. Dock har hans skapat en vansinnigt forum där arga bittra misstänksamma män samlas för att vara arga tillsammans på nätet. Det sorgliga är att denna aktivitet är precis som porr, det finns en outsläcklig törst efter upprörande artiklar som tillåter ilskan att fortsätta och växa. Därför är internet så fullt av dessa texter. Det finns en ego-nerv i oss alla som vill bli förskräckt, som genialiskt vill inse den brutala sanningen bakom den fruktansvärda livslögnen alla andra lever, precis som om ingen alls tänkt så förut. Det spelar ingen roll hur dumma texterna än är, dom sprids som genialiska trojaner och nätmaskar.

Det är fantastiskt hur vi alla skapar vår egen föreställningsvärld så totalt främmande från andras trots att vi är så lika.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home