Sunday, April 16, 2006

Det Fria Valet?


P3 sände nyligen program om människans medvetna eller inte medvetna val, om det nyckfulla och ogenomtänkta i det mesta i livet. Det stärkte min redan fasta övertygelse om att vi inte vet varför vi gör de flesta val i livet och att dessa val sker godtyckligt och baserade mest på kroppens reaktioner till sin omgivning än eftertänksamhet baserade på tankar ur intet. Detta gäller både små enkla personliga val som stora världsomspännande politiska och militära aktioner. Finns verkligen något "fritt val"?.


Vietnamkriget startade enligt Macnamaras egna uppgifter i "Fog Of War" pga ett missförstånd.

Samma regler styr naturligtvis världsekonomin och det dagliga personliga livet för alla människor. Vi vet helt enkelt ofta inte varför vi gör något förrän det redan är gjort. Nobelpristagare i Ekonomi kan bara drömma om att förutsäga framtiden genom sina matematiska princpier och Aasimovs lära om förutsägbarhet genom "Psykohistoria" är än så länge bara en dröm.

Poängen är att många människor lever sina liv i ett försök att helt undvika problematiska val. Människan undviker helst att välja då ett val ofta är fyllt av ambivalens och problematik. Tänk om vi väljer bort den bättre möjligheten fast den ser sämre ut just vid val-tillfället?

Vi glömmer eller förstår inte att det viktigaste är att just försöka göra riktiga val i livet, att visa oss själva att vi faktiskt kan ta konsekvenserna av vårt eget handlande och styra livets utveckling. Ofta är valen svårtydda, efterföljderna oförutsägbara eller problematiska. Men är det inte värre att undvika att göra val? Att bara låta saker ske? Att låta tiden gå trots att man känner redan efter två sekunder vad man egentligen vill göra?

Och när man i de flesta fall saknar fritt val, är det inte själva upplevelsen av livet som är poängen, oavsett om alla val redan är förutbestämda?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home